Dementie voorkomen

Dementie voorkomen

Dementie en een gezonde leefstijl.

Ongeveer een derde van de patiƫnten met dementie had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren, zoals roken.

Vooral de invloed van een chronisch te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Zo blijkt uit het bevolkingsonderzoek ERGO. Het is al langer bekend dat roken, diabetes en een hoge bloeddruk een negatieve bijdrage leveren. Wetenschappers van het Erasmus UMC hebben nu onderzocht in hoeverre deze factoren bijdragen aan de ziekte, en of de bijdrage van deze risicofactoren de afgelopen decennia is veranderd. “Dat is belangrijk om te weten, omdat dementie daarmee nog gerichter voorkomen kan worden”, zegt Dr. Arfan Ikram, neuro-epidemioloog.

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van risicofactoren groter is geworden. Ook is sprake van een verschuiving. Ikram: “25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol. Diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23% van de patiĆ«nten dementie.

Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu, dat dit is gestegen tot 30%.” Bron: Erasmus UMC.

Lees hier zelf het onderzoek (engelstalig)

biomed

Facebook

Cannot Display Feed

Pls check if the Facebook page exists or not.

Spring naar toolbar