Dementie voorkomen

Dementie voorkomen

Dementie en een gezonde leefstijl.

Ongeveer een derde van de patiënten met dementie had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren, zoals roken.

Vooral de invloed van een chronisch te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Zo blijkt uit het bevolkingsonderzoek ERGO. Het is al langer bekend dat roken, diabetes en een hoge bloeddruk een negatieve bijdrage leveren. Wetenschappers van het Erasmus UMC hebben nu onderzocht in hoeverre deze factoren bijdragen aan de ziekte, en of de bijdrage van deze risicofactoren de afgelopen decennia is veranderd. “Dat is belangrijk om te weten, omdat dementie daarmee nog gerichter voorkomen kan worden”, zegt Dr. Arfan Ikram, neuro-epidemioloog.

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van risicofactoren groter is geworden. Ook is sprake van een verschuiving. Ikram: “25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol. Diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23% van de patiënten dementie.

Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu, dat dit is gestegen tot 30%.” Bron: Erasmus UMC.

Lees hier zelf het onderzoek (engelstalig)

biomed

Facebook

Blauwe bessen! Blauwe bessen hebben een indrukwekkende voedingswaarde: ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, vitami...

Blauwe bessen! Blauwe bessen hebben een indrukwekkende voedingswaarde: ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, vitamine K, mangaan en antioxidanten. De antioxidanten in blauwe bessen verminderen het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekte, diabetes of Alzheimer. Blauwe bessen verminderen DNA-schade. DNA-schade is een deel van de reden waarom we ouder worden en het speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes zoals kanker. Uit talrijke onderzoeken blijkt dat regelmatig blauwe bessen eten de bloeddruk verlaagt. En niet vergeten: het eten van blauwe bessen kan het geheugen verbeteren! Ze helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en bij het tegengaan van leeftijdsgebonden achteruitgang....

Grapefruit Grapefruit is een van de gezondste citrusvruchten met een zoete en ietwat zure smaak. Grapefruit is rij...

Grapefruit Grapefruit is een van de gezondste citrusvruchten met een zoete en ietwat zure smaak. Grapefruit is rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten en vezels en is daardoor een van de gezondste citrusvruchten. Waarom dan? Grapefruit is goed voor de weerstand vanwege een hoog gehalte aan vitamine C en antioxidanten. Deze vrucht kan ook het afvallen ondersteunen: grapefruit bevat veel vezels, weinig calorieën en veel water. Deze combinatie zorgt onder andere voor een betere verzadiging. Ook kan grapefruit insulineresistentie helpen verminderen, wat je risico op type 2 diabetes kan verlagen. Grapefruit bevat voedingsstoffen en antioxidanten die het hart helpen beschermen door de bloeddruk en cholesterolwaarden te reguleren. De citroenzuur in grapefruit kan de ontwikkeling van calciumoxalaatstenen in de nieren verminderen: de meest voorkomende vorm van nierstenen. Let op: Grapefruitsap en verse grapefruit kunnen een wisselwerking geven met uw geneesmiddelen. Bij de meeste medicijnen kunt u echter zonder problemen een grapefruit eten of grapefruitsap drinken. Bij sommige medicijnen kan dat niet of niet te veel. Neem bij twijfel contact op met uw (huis)arts....

X
- Enter Your Location -
- or -