Dementie voorkomen

Dementie voorkomen

Dementie en een gezonde leefstijl.

Ongeveer een derde van de patiënten met dementie had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren, zoals roken.

Vooral de invloed van een chronisch te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Zo blijkt uit het bevolkingsonderzoek ERGO. Het is al langer bekend dat roken, diabetes en een hoge bloeddruk een negatieve bijdrage leveren. Wetenschappers van het Erasmus UMC hebben nu onderzocht in hoeverre deze factoren bijdragen aan de ziekte, en of de bijdrage van deze risicofactoren de afgelopen decennia is veranderd. “Dat is belangrijk om te weten, omdat dementie daarmee nog gerichter voorkomen kan worden”, zegt Dr. Arfan Ikram, neuro-epidemioloog.

Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van risicofactoren groter is geworden. Ook is sprake van een verschuiving. Ikram: “25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol. Diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23% van de patiënten dementie.

Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu, dat dit is gestegen tot 30%.” Bron: Erasmus UMC.

Lees hier zelf het onderzoek (engelstalig)

biomed

Facebook

Manuka honing wordt geproduceerd door bijen die hun voeding halen uit de nectar van Manukastruik, welke alleen voor...

Manuka honing wordt geproduceerd door bijen die hun voeding halen uit de nectar van Manukastruik, welke alleen voorkomt in Australië en Nieuw-Zeeland. De populariteit van Manukahoning word steeds groter. En dat is niet zo verwonderlijk, Manukahoning blijkt namelijk een enorm krachtige antibacteriële werking te hebben, veel krachtiger dan alle andere beschikbare antibiotica. Hoe zit dat dan precies? Een team van wetenschappers heeft onderzocht hoe Manuka inwerkt op de drie typen bacteriën die meestal een wondinfectie veroorzaken, waaronder de beruchte antibioticaresistente MRSA. De honing zou de groei van bacteriën op verschillende manieren kunnen verstoren waardoor de bacteriën weer gevoelig kunnen worden voor antibiotica. Doorslaggevend daarbij is dat Manukahoning de hechting van bacteriën aan weefsel blijkt te verhinderen, een essentiële stap in het infectieproces. Bovendien blokkeert het de vorming van zogeheten biofilms, een laagje dat bacteriën tegen antibiotica beschermt waardoor ze hardnekkige chronische infecties kunnen veroorzaken. Dr Dee Carter van de Universiteit van Sydney’s School of Moleculaire en Microbiële Biowetenschappen legt uit dat antibiotica niet alleen een korte houdbaarheid heeft, maar dat de bacteriën waarvoor de antibiotica wordt ingezet snel resistent worden, waardoor de antibiotica uiteindelijk nutteloos worden. Uit onderzoek bleek dat Manuka honing bijna alle bacteriën en pathogeen waarop het werd getest doodde. In tegenstelling tot alle antibiotica op de huidige markt kon geen van de geteste bacteriën de honing behandeling overleven. Manuka honing kan dus de sleutel zijn tot de bestrijding van resistentie problemen, en daardoor duizenden levens over de hele wereld redden! Behalve deze fantastische werking heet Manukahoning nog meer goede eigenschappen. Het werkt ontstekingsremmend, het is een krachtig antioxidant, het zorgt voor een betere wondgenezing en het geeft je immuunsysteem een flinke oppepper. Manukahoning wordt nog steeds onderzocht en bestudeerd, dus we zullen ongetwijfeld nog veel meer te weten komen over de voordelen van deze unieke honing!...

X
- Enter Your Location -
- or -